Szelektív hulladékgyűjtés

 

1.) Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékok környezeti és gazdasági szempontból is előnyösek, hiszen nyersanyagokat és energiát takarítunk meg, illetve csökkentjük a környezetbe kikerülő hulladékok mennyiségét.

Várpalotán 18 éves múltra tekint vissza a szelektív hulladékgyűjtés. 2006-ban pedig kiépítésre került a ma is működő bálázó csarnok, mellyel papír, műanyag, fém, valamint tetrapack csomagolási hulladékokat dolgozunk fel.

A családi házak tulajdonosai 120 literes szelektív hulladékgyűjtő edényben gyűjthetik a háztartásban keletkező papír, műanyag, fém és tetrapack csomagolási hulladékokat. A szelektív hulladékgyűjtés a lakosság segítsége és odafigyelése nélkül nem működhetne. 

A szelektív hulladékgyűjtés mindannyiunk közös érdeke, így kérjük Önöket, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeibe csak az edényeken látható útmutatókon található hulladékokat helyezzenek!

2.) Gyűjtési rendszer

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek ürítése a hétfői és pénteki napokon történik, míg a házhoz menő rendszerben kéthetente szerdánként történik a kukák ürítése.

A szigetekről a szelektív hulladékgyűjtő jármű hulladék frakciónként külön-külön gyűjti be a hulladékokat, míg a házhoz menő rendszerben az együttesen begyűjtött hulladékokat a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft telephelyén kialakított bálázó csarnokban válogatják külön frakciókra.

3.) A hulladék további sorsa

A bálázó csarnokba bekerült hulladékok, frakcióra válogatásukat követően tömörítésre kerülnek. Az összetömörített PET, PE fólia, HDPE flakon, tetrapack, aludoboz és papír csomagolási hulladékokból bálákat készítenek. Az elkészült bálák hasznosítóhoz kerülnek. A begyűjtött üveg csomagolási hulladék nem kerül a bálázóba, azt a hasznosítóhoz való elszállításig ömlesztetten tároljuk.

E-mail: szallitas@vpkozuzem.hu