HOGYAN csökkentsük hulladékunkat?

HOGYAN csökkentsük a hulladékunk mennyiségét?

  • Ne vásároljunk olyan holmikat, amiket a későbbiek folyamán egyáltalán nem fogunk használni, viselni! Írjunk bevásárló listát!
  • Ha vásárolni megyünk, vigyünk magunkkal kosarat, ládát vagy szatyrot!
  • Részesítsük előnyben a visszaváltható csomagolást és az újrahasznosított termékeket!
  • Amit lehet, javítsunk, vagy javíttassunk meg!
  • Vásárlás helyett kölcsönözzünk könyveket, gépeket, eszközöket!
  • Mielőtt valamit kidobnánk, gondoljuk át, valaki nem vehetné-e még hasznát! Vigyük el cserebere börzére!
  • Az elektronikai és veszélyes hulladékokat ne dobjuk a háztartási hulladék közé, hanem adjuk le a minden évben megszervezett gyűjtési akció keretében
  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot (papír, műanyag, üveg, fém)! A műanyag palackokat tapossuk laposra!
  • Használjunk „újrapapírt”! Alkalmazzuk a kétoldalas nyomtatást!
  • Komposztáljunk! A zöld hulladékot és a konyhai szerves maradékot gyűjtsük komposztládába vagy szállíttassuk el a havi gyűjtési akció keretében!

KOMPOSZTÁLÁSI TANÁCSOK

Mi kerülhet a komposztba?

  • Minden növényi eredetű háztartási hulladék komposztálható:
    • zöldség- és gyümölcsmaradék, hervadt virág
    • ételmaradék (ne a halom tetejére helyezzük, mert az vonzza a bogarakat, a rothasztó baktériumok miatt kellemetlen szagot áraszthat)
    • kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papír filter
    • apróra tört tojáshéj (meszes talajon ne nagy mennyiségben)
    • papír- tojásdoboz (apróra feldarabolva), papír zsebkendő, könnyen foszló papír törlőkendő
    • növényevő állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, kutyagumi
    • fahamu
  • Kerti hulladék:
    • lehullott levelek
    • aprított nyesedék, elvirágzott növények
    • kaszálék (ha túl nedves, kellemetlen szagok kíséretében rothadásnak indulhat, így célszerű néhány napos szárítás után komposztálni

Mi nem kerülhet a komposztba?

  • üveg, műanyag, fém
  • fertőzött, beteg növényi maradék
  • kemény, viaszos levél (fagyal, fenyő)
  • indás, vagy futónövények szára
  • burgonyaszár (gumó és szárrothadás)
  • egész kenyér
  • tarack (továbbszaporodása miatt)
  • falevelek közül a platán, tölgy- és jegenye (nehezen bomlanak le és a bomlás során mérgező anyagok kerülhetnek a komposztba)